مباحث مدیریتی14 به استنادآیات قرآنی
131.در بکارگیری افراد لایق، علاقة شخصی افراد باید در نظر گرفته شود. (یوسف خود علاقمند بود که خزانهدار گردد.)
132.وقتی در کاری مهارت دارید، با اعتماد به نفس آن را بپذیرید.
133.در هر موقعیتی که فرد قرار دارد باید به نظرات سایرین و مشاوران امین توجه داشته باشد. (پیشنهاد یوسف پذیرفته شد.)
خلاقیت، ریسک پذیری
وَ قالَ لِفِتْیانِهِ اجْعَلُوا بِضاعَتَهُمْ فی رِحالِهِمْ لَعَلَّهُمْ یعْرِفُونَها إِذَا انْقَلَبُوا إِلى أَهْلِهِمْ لَعَلَّهُمْ یرْجِعُونَ (یوسف، 62)
حضرت یوسف به غلامان خود گفت: آنچه را به عنوان بهای گندم پرداختهاند در بارهایشان بگذارید تا هنگامی که به خانة خود برمیگردند و بارها را میگشایند آن را بازشناسند و (بهامید تکرار دوبارة این اتفاق) به مصر بازگردند.
134.مدیران و رهبران باید از طرحهای ابتکاری استفاده نمایند. در هر موقعیت و شرایطی بکارگیری قوة خلاقیت باعث ایجاد نوآوری و ابتکار در روش میگردد.
135.برای اجرایی کردن طرحها، گمان و ظنّ قوی برای رسیدن به مطلوب کافی است و نباید دست روی دست گذاشت تا یقین کامل شود. (ریسکپذیری لازم است، چنان که یوسف گفت: (لعلهم یرجعون) شاید بازگردند.)
توجه به سابقه افراد
قالَ هَلْ آمَنُکُمْ عَلَیهِ الّا کما امنتکم علی اخیه من قبل ... (یوسف، 64)
هنگامی که پسران یعقوب از پدرشان خواستند برادر یوسف (بنیامین) را همراه خود به مصر ببرند، یعقوب گفت: آیا شما را بر او امین بدانم؟ همانگونه که نسبت به برادرش یوسف به شما اطمینان کردم؟!
136.اعتماد سریع به افراد بد سابقه در سپردن مسؤولیت، جایز نیست.
احتمالات در برنامهریزی
لاتدخلوا من باب واحد و ادخلوا من ابواب متفرقه و ما أُغْنی عَنْکُمْ مِنَ اللّهِ مِنْ شَیءٍ ... (یوسف، 67)
یعقوب به پسرانش گفت: از یک در وارد نشوید، بلکه از دروازههای مختلف وارد مصر شوید و سپس گفت: با این حال نمیتوان مقدّرات خدا را تغییر داد.
137.در برنامهریزی، راههای مختلف رسیدن به هدف را بررسی و تجزیه کنید.
138.علاوه بر برنامهریزی، احتساب احتمالات لازم است. (یعقوب علاوه بر چارهاندیشی، ذکر میکند که ممکن است هدفم برآورده نشود.)
تکرار تخلفات
وَ قَضَینا إِلى بَنی إِسْرائیلَ فِی الْکِتابِ لَتُفْسِدُنَّ فِی اْلارْضِ مَرَّتَینِ وَ لَتَعْلُنَّ عُلُوًّا کَبیرًا (اسراء، 4)
در کتاب تورات، به بنیاسرائیل هشدار داده شد که شما دو بار در زمین فساد میکنید و برتریجویی خواهید کرد.
139.مدیران بایستی توجه داشته باشند که انحرافات و فسادهایی که در سازمان تکرار میشوند، خطرناکتر است، مخصوصاً اگر گروهی قصد جایگزینی منافع خود به جای مصالح سازمان را داشته باشند زیرا که در این راه مکرراً دچار انحراف و فساد خواهند شد.
اقتدار مدیریت
بَعَثْنا عَلَیکُمْ عِبادًا لَنا أُولی بَأْسٍ شَدیدٍ فَجاسُوا خِلالَ الدِّیارِ ... (اسراء، 5)
پس از این که قوم بنیاسرائیل مرتکب اولین فساد شوند، خدای متعال اینگونه وعده داده است که گروهی از بندگان توانا و سلحشور را برانگیزد تا با یافتن فتنهگران به سرکوب آنها بپردازند.
140.مدیران سازمان باید قدرت لازم برای کنار گذاردن کسانی که علیه اهداف سازمان فساد و فتنه میکنند، را داشته باشند تا در موقع لزوم با اعمال قدرت، اهداف سازمان را حفظ نموده و سازمان را از خطر آشوبگران نجات دهند.
ادامه دارد...
- ۹۶/۰۶/۱۳